Historie

Op deze pagina vind je pony’s die niet meer op onze stal wonen, maar die toch een plekje op onze site verdienen.  Het overzicht is niet volledig maar bevat de belangrijkste pony’s.

RIA II van de Kersenhof Kroon-Preferent

14-05-2001   3-2-2024

Helaas hebben we 3-2-2024 afscheid moeten nemen van 1 van de vaandeldragers van onze stal. De 23 jarige kroon en preferente RIa II van de Kersenhof. Ria was een echte persoonlijkheid en laat een enorme leegte maar ook mooie herinnering achter. Zelf niet (meer) de allerknapste verraste ze ons keer op keer met fantastisch veulens, 14 in totaal, helaas heeft de 15e het niet mogen halen. Ria II was van onze zoon Manuel en is uit hetzelfde jaar (2001), Manuel is van maart en Ria van mei. De achternaam ontleent ze aan de stal van wijlen Jan Kersten uit Vinkel (door ons Bakkertje Deeg genoemd als voormalig bakker), die nauw bevriend was met ons. Na zijn overlijden kwam zijn laatste pony bij ons, de moeder van RIA II en hebben we de stal voortgezet. We hebben nog 2 kinderen van Ria. De viervoudig kampioene Brenda van de Kersenhof en de ruin No Surrender van de Kersenhof. We hopen dat we uit Brenda nog dochters krijgen om deze Kersenhof lijn voort te zetten. Naast Brenda (1e premie en 4 keer kampioen in West Brabant) en No Surrender (op kop als veulen) gaf ze nog 12 beste veulens zoals de veulenkampioen van de bontenkeuring Conchita, de reserve veulenkampioene van West Brabant Heidi, de 1e premie ruin Fieno en onze grote favoriet Mercedes die helaas op veel jongere leeftijd kwam te overlijden bij het veulen,. Ook Kowalski, Jelano, Yellabie, Guus Geluk, Ragnar en Esmeralda waren plaatjes. Ria dank voor al het mooie wat je ons gegeven hebt, we gaan je enorm missen, rest in peace.

Ovieno van Stal de Toekomst

Hengst, geboren: 2020

102 cm

Vader: Joep v. Stal Nieuwemoed

Moeder: Evanca van Stal de Toekomst KrPref

De mooiste hengst die we ooit opfokten en de beste.

Nena van Stal de Toekomst

Merrie, geboren in 2019
Kleur: cream-dun
Vader: Pacific van Bromishet
Moeder: Eva van Stal de Toekomst Kroon

Resultaten

Veulenpremie Etten leur
Nr. 3 forse klasse Landelijke Minifokdag
Veulenkampioene Internationale Prijskamp Balen
Enterpremie 2020
Twenterpremie 2021

2de minifokdag 2022

2e premie 2022

Mercedes van de Kersenhof

Geboren in: 2018
Stokmaat 95 cm
Vader: Vieno v.d. Bosrand
Moeder: Ria II v.d. Kersenhof (Kroon preferent)

Maruschka P. v. Stal de Toekomst

Maruschka P. van Stal de Toekomst is een belangrijke stammoeder van onze cream-dun lijn. Op deze waardevolle lijn zijn we erg trots en deze is uniek. Ook de moeder-grootmoeder en overgrootmoeder van Maruschka P. waren preferente cream-duns. Moeder Petra van de Römer was de merrie waarmee Ruud zijn stal begon in 1981. Maruschka is net als Madonna van de best fokkende Gigant van het Wolfskamp. Gelijk bij haar 1e keuringsoptreden als jaarling boekte Maruschka P. haar grootste succes. Tussen 15 zwarten werd ze algemeen jeugdkampioene in West-Brabant. Later groeide ze uit tot 1e premie merrie. Ze is een forse dame met een zeer ruime stap.

Ze bracht 13 nakomelingen, waarvan 6 van de KEUR hengst Jannique van Stal Maruschka. Er waren er 6 cream-dun en 3 vosbont en 3 vos. Twee vosbonten vormen de sterren van de kindershare. Haar zoon Pybe van Stal de Toekomst is een zeer best fokkende goedgekeurde 2e premie hengst met veruit de hoogste index van alle bonte hengsten. Volle zus Thalita van Stal de Toekomst behaalde op haar beurt meerdere 1e premies, werd jeugd- en middenmaatskampioene op de bontekeuring en in 2012 eerste op de Internationale Manifestatie in Ermelo. Van de cream-duns is de jongste (Evanca v. Vieno) nog op de stal, ze behaalde in 2014 en 2015 een mooie tweede premie en in 2016 een 1ste premie!. Volle zus Dominca is van Janine Rikhof in Delft en kreeg ook een 2e premie in 2014, beiden zijn fraaie grotemaats cream-duns geworden. De 2e premie merrie Barbara (v. Kroonster van de Gathe) is naar Ile de Reunion geëxporteerd en de 2e premie mini Angelique (v. Chris) naar Frankrijk . De fraaie cream-dun hengst Stephano naar Duitsland. De vosbonte Zamora II kreeg een aantal 2e premies. In 2013 heeft ze een prachtig vosmerrieveulen van Vieno gekregen. Giovanna van Stal de Toekomst, die eigendom werd van onze vriend Walter van den Broek in Oud-Gastel en inmiddels euitgroeide tot 1ste premie merrie. In 2014 zag Hassan van Stal de Toekomst het levenslicht. Een pracht van een veulen die veel van zijn vader Chris heeft meegekregen. Hij is verkocht aan Sonja de Jong uit Zoetermeer als menpony. Zij rijdt al 15 jaar met zonen van Chris in de mensport.  Met deze 13 nakomelingen heeft Maruschka P. nu ruim het dubbele aantal punten voor het preferentschap. Toch hopen we nog enkele veulens van haar te fokken. In 2015 had ze een mooi vos merrieveulen van Polly van Waterloo, Jamilia, we denken dat het een hele mooie wordt, Theo Arts uit Horst kocht haar aan. In 2016 had ze een fraaie cream dun dochter van Polly, deze Kamira van Stal de Toekomst is verkocht aan Priscilla Verheesen in Linne.In 2017 was ze gust. In 2018 kreeg ze een zwarte dcohter  van de zwarte Jari van Stal het Kleine Weitje naar haar vernoemd: Maruschka Ii, die via de handel werd verkocht. In 2018 is ze gedekt en drachtig gescand van de zwartbonte 18 jaar jongere Joep van Stal Nieuwmoed. In 2019 kreeg ze een bruine dochter van Joep, Naomi van Stal de Toekomst, deze is verkocht aan Robert Wekema in Peize. Naomi was haar laatste dochter, ze geniet nu van haar pensioen bij Jade Janson in het Belgische Meerle als gezelschap voor haar dressuurpaard.

Vicky van de Meysberg

Vicky is de grote ster van de mini’s. Ze bracht veel succes. Zo werd ze jeugdkampioene op de nationale minifokdag en behaalde als 3 en als 4 jarige het minikampioenschap van West-Brabant, beide keren met een 1e premie en door nog 7 1e premies te kloppen. Vicky werd nog door Opa Toon gefokt en ging als enter naar neef Ruud. Het is een dochter van tophengst Hairos van Stal Fortuna uit de eigen stam van Madonna-Gigantje en Trijntje. Ze werd in 2012 nog tweede in Ermelo op de Manifestatie en in 2013 en 2014 werd ze nog overtuigend op kop geplaatst op de Boerendag, in 2014 zelfs voor de kampioene van de zomerkeuring ammerzoden.

Vicky gaf 7 veulens, waarvan 3 hengsten. De oudste is inmiddels verkocht aan Jessica Gerk in Duitsland, deze Aliscia van Stal de Toekomst behaalde al haar jeugdpremies, is kroon en werd jeugdkampioene in Sint Oedenrode. Daarna volgde volle broer Branco, deze hengst schopte het tot de 3e bezichtiging op de hengstenkeuring en viel toen als enige nog af. De derde volle zus is Caliscia, ook zij is van Keur-hengst Dempsy en is in het bezit van Eefke en Jeroen Kouters in Oudenbosch, een fraaie merrie. De hengst Dempsy II (v. Nadal van de Travalje) kreeg een veulenpremie en kopplaats. In 2011 wilde ze haar veulen niet zogen, de zeer kleine palomino Eliscia van Stal de Toekomst (v. Shandy van Bromishet) is met de fles groot gebracht. Nou groot, ze is zeer klein gebleven, 75 cm. Ze kwam als enter voor het eerst ter keuring en won gelijk een sterke klasse. Ze is terecht heilig verklaard en wordt nooit meer verkocht, ze heeft een enome manentooi. De 1e premie tophengst Shandy van Bromishet is haar papa. In 2014 werd ze weer op kop geplaatst als driejarige, in 2015 had ze weer een 2e premie en in 2016 ook en in 2017 zelfs een 1ste premie en werd kroon, uniek in deze maat. In 2019 werd ze overall internationaal kampioene op de Prijskamp in Balen tegen alle groteren. In 2012 werd haar volle zus geboren, vosje Felicia, 4e in ermelo en daarna geëxporteerd naar de stal van Wolfgang Schneider in Duitsland, inmiddels staatspremiemerrie in Duitsland. In 2013 bracht ze een prachtig vosmerrieveulen van Beloki. Gigi van Stal de Toekomst. In datzelfde jaar greep Vicky overtuigend de kop op de Boerendag in Rijsbergen en werd haar veulen Gigi miniveulenkampioene. Gigi werd bovendien op de premiekeuring als 1e geplaatst en reserve miniveulenkampioene en ze mag naar Lunteren. Helaas is dit topveulen in 2014 overleden. In 2015 had ze een bruine zoon van Dance van Stal Polderzicht, deze Jamiro is verkocht naar Bleiswijk.  In 2019 is ze gedekt door van Pacific van Bromsihet. In 2018 werd ze bovendien Preferent verklaard, de laatste punten kwamen van het kroonpredikaat van Elisicia. Helaas is het ondanks vele extra inspanningen en veterinaire hulp tussen 2015 en 2020 Vicky nog drachtig te krijgen. Daarom hebben wij besloten om haar voor gezelschap van hun tinker aan Anita en Emile Domhof uit Aalten in de Achterhoek over te doen om te genieten van haar oude dag en genieten doet ze daar zeker.

 

Cherieke van Stal de Noorderkempen

Cherieke kent een bijzonder verhaal. Ze is het laatste fokprodukt van de zeer vermaarde Stal de Noorderkempen van Fons Kusters in Ulicoten. Wij brachten destijds (begin jaren 90) Fons in de pony’s en hij werd zeer gedreven. Dat leidde tot de uiterst succesvolle ministal de Noorderkempen, die ondermeer de tophengsten Ulster en Larros bracht en vele kampioenen. De gezondheid van Fons speelde hem in 2009 ernstig parten (kanker), hij wilde alles verkopen. Dat hebben we voor hem gedaan, maar hij vond het fijn dat de laatste bij mijn vader kwam. Mijn vader heeft jarenlang zijn pony’s bekapt. En zo geschiedde met deze Cherieke. Het dramatische lot was dat Fons mijn vader twee jaar later mee moest begraven, omdat hij aan dezelfde tragische ziekte overleed, die Fons doorstond. Hij zei bij de begrafenis tegen onze zoon Manuel nou moet jij goed voor Cherieke zorgen hoor en we hebben het ook nog tegen opa gezegd. Op Manuel rust deze taak en hij doet dat met trots. Cherieke neemt een bijzondere plek in. Ook zij is van onze grote vriend Dempsy gefokt uit de kampioensmerrie Osborne van Stal Brammelo, als 3 jarige al nationaal kampioen.  Cherieke handhaaft zich ook zeer goed elk jaar bij de top in haar rubriek en ze werd 2012 in een zeer grote rubriek knap 4de in Ermelo op de internationale manifestatie. In 2015 is ze kroon geworden. Cherieke kreeg meerdere veulens, maar helaas bleek in 2019 dat haar baarmoeder dusdanig is dat ze geen veulens meer kan krijgen. We zochten dus maar een mooi plekje voor haar en ze loopt nu bij Lianne van het Klooster in Achterveld.

 

Fanny

Fanny werd door ons als veulen gekocht in Friesland via Hinke Fiona Knossen, ze werd gefokt door J. Maat. Met haar aankoop ging een lang gekoesterde droom in vervulling. Een eigen groot paard en het liefst een originele Groninger. We waren dan ook zeer ingenomen dat we ze konden kopen. Op een stormachtige novemberdag in 2016 zijn we ze gaan halen.

In de zomer van 2019 is ze in het stamboek opgenomen met een 1ste premie en maar liefst 72 punten, waarbij een 7,5 voor type. Ze mat 1 meter 64. Fanny is van de Nationaal Kampioen hengst 2019 Eros. Eros is een zoon van Eendracht, die volledig Sachsen gefokt is. De moeder van Eros is Princes een dochter van de bekende stamvader Bazalt uit de Groninger fokkerij. Dat maakt Fanny een volle zus van de dekhengst Elgar, vader van ondermeer de nationaal veulenkampioen 2019. De moeder van Fanny is de ster en preferente Sophie. Dochter van de Deense Landos of Hvarre, die het zeer goed gedaan heeft in de fokkerij. De moederlijn van Sophie is weer geheel Gronings, moeder is een dochter van Bazalt-zoon Bascal. Verder in de moederlijn Otto en de merrie Pionnetje uit de fameuze KWPN hengst Pion (v. Abgar). Ze is in juli 2019 geïnseminieerd met Boudewijn, een jonge vierjarige voshengst die ons erg imponeerde op de hengstenkeuring. Hij is zeer braaf en heeft een schitterend beweginsgmechanisme, ook qua bloedvoering sluit hij goed op Fanny aan. Op 5 juni 2020 schonk ze ons Fenna LR, een schitterend vos merrieveulen. Wat zijn we trots op haar. Omdat we maar 1 groot paard willen houden hebben we Fanny verkocht aan Annelies van den Brink uit het Gelderse Oosterwolde en blijft Fenna LR bij ons.


J’adore van Stal Dito

J’adore van Stal Dito werd in 2015 geboren bij Ton van Dun uit Baarle Nassau uit de fantastische fokmerrie Womin van Stal Dito, tevens de moeder van onze topper Geeske. Jádore heeft de fantastische fokhengst Polly van Waterloo als papa. Grootmoeder is de kroon en preferente tweevoudig hensgtenmoeder Catrientje van Tunneltje.

Als enter werd J’adore algemeen jeugdkampioene op de Boerendag in Rijsbergen. Op de premiekeuring werd ze tweede geplaatst achter de jeugdkampioene. Dat herhaalde ze als twenter. Ze werd in 2018 met 80-75 opgenomen in het stamboek. Ze is in 2018 voor het eerst  gedekt en drachtig gescand van Joep van Stal Nieuwmoed. Op de premiekeuring deed ze het extra goed met gelijk als driejarige een 1ste premie. In 2019 kreeg ze een vosbont merrieveulen van Joep van Stal Nieuwmoed, deze New Moonlight is verkocht aan Robert Wekema uit Peize samen met Naomi. In 2019 kreeg ze en 2de premie. Op 22 februari 2020 is ze verkocht aan de enthousiaste Dorith den Ouden uit Dordrecht.

 

Donja van de Meysberg

Donja II van de Meysberg was een bruinbonte merrie van Pablo. Ze is de eerste bonte mini in onze fokkerij sinds we in 1971 startten. Pablo fokte haar uit de bruinbonte Pascal van Stal Westerwolde en de kroon preferente Gigantje van de Meysberg. Ze werd geboren na het overlijden van opa Toon, maar nog bij zijn leven verwekt. Opa Toon is in 1972 gestart met de ponyfokkerij en dat leverde hem datzelfde jaar de veulenkampioen van West Brabant op met Helma van de Meysberg, een vosbonte dochter van Bea van het Boshuis. Uit Bea fokte hij diverse bonte merries, de laatste in 1985. Zijn voorliefde voor bont is altijd gebleven en hij heeft ook geprobeerd uit zijn Trijntje-stam bonte merries te fokken. Dat lukte niet. Wel ondermeer de bonte goedgekeurde hengst Nobresco. Maar Donja II, vernoemd naar wellicht de favoriete merrie van opa Toon, de 1e premie vos Donja, is dus eindelijk deze bonte merrie uit de Trijntje stam. Ook dus een merrie met een bijzondere plek. Ze doet het zeer goed tot nu toe. Als veulen was ze reservekampioene op de Dag voor Mens en Dier en kwam eerst op kop en werd uiteindelijk 2e op de premiekeuring. Als enter werd ze fraaist getekende bonte en kopnummer op de bontenkeuring en kopnummer van een grote minirubriek op de premiekeuring. In 2012 werd ze tweede op de premiekeuring, ze behaalde veulen- enter en twenterpremie. In 2013 is ze stamboek opgenomen met uitstekende punten! In 2013 en 2014 en 2016 liep ze vooraan in de 2e premies. Donja kreeg haar eerste veulen in 2014. Een prachtig palominohengstveulen. Helaas had de zware geboorte zijn tol geëist en hebben we kort daarna afscheid van hem moeten nemen. In 2015 kreeg ze een bruine zoon van Zizo van de Rakkertjes en in 2016 kreeg  ze van hem haar eerste merrieveulen, deze vos Kyrona II kreeg een veulenpremie en is verkocht naar Didam. In 2017 had ze tot nog toe haar allermoooiste veulen, de bruinbonte Laetitia van  Pacific van Bromsihet. Deze fraaie bruinbonte werd in 2017 veulenkampioen in Balen en 2de met premie op de premiekeuring in Etten Leur. Als enter op kop op de bontenkeuring, 2e op de premiekeuring met enterpremie en hooggeplaatst in Balen en op de minikeuring (3e). Helaas hebben we Donja veels te vroeg moeten laten gaan. We troffen haar in januari 2019 plotseling dood aan in de stal. Onbegrijpelijk. Haar dochter Letitia is gelukkig nog altijd bij ons.


Erona van stal de toekomst

Erona is geboren op 6 mei 2011 en was de laatste dochter van Bionda, ze is geboren op haar verjaardag en won als veulen al haar klasse. Deze schitterende vosdochter van Vieno komt uit het voor ons ideale ouderpaar en ze groeide uit tot een beste 1ste premie merrie. Helaas is ze in 2018 samen met haar merrieveulen van Chris vroegtijdig overleden.

 

Haira van de Kersenhof

Haira is drie jaar bij ons geweest, ze heeft alle jeugdpremies bij ons gehaald en een 2e premie in 2017. Ze kreeg in 2017 ook haar eerste veulen, de voshnegst Loyd. We hebben haar vanwege aanfok verkocht aan de Familie Temmink in Overijssel op de Select Sale.

 

Madonna van de Meysberg (Kroon Preferent)

Madonna is 20 jaar bij ons geweest en heeft onze minitak groot gemaakt, eerst door haar eigen prestaties en later door die van haar kinderen waaronder veelvoudig kampioen Vicky. Op 1 februari 2019 is ze overleden.

Zoë van de Seringenhof (Kroon)

Zoë van de Seringenhof is door opa Jan gefokt en heeft 11 jaar op onze stal haar diensten bewezen. Ze werd kleinemaats kampioen en fokte vele premieveulens. In september 2017 is ze over gegaan in handen van Bert Knaben uit Didam.

Bionda van Stal de Toekomst (dubbel preferent)

Geboren 1987 – Gestorven 2016
Ze is de meest bijzondere…. meest dierbare merrie van onze stal in al die jaren fokkerij…
Bionda werd op 6 mei 1987 geboren toen Ruud 20 jaar was uit zijn eerste eigen fokmerrie Petra van de Römer en de hengst Richard van Empel, die zo belangrijk is geweest voor onze fokstal. Bionda was gelijk een zeer mooi veulen en een succesvolle pony. Ze behaalde al haar jeugdpremies en liep heel vaak op kop, vanaf haar 1 jaar eigenlijk elk jaar. Ze kreeg 4 keer achter elkaar een 1ste premie en werd gemakkelijk kroon. Pas als 15-jarige behaalde ze haar 1ste kampioenschap op de Dag voor Mens en Dier in Dordrecht. Bionda is een chique merrie met heel veel betekenis voor de stal. Ze bracht 16 veulens, samen goed voor 54 punten, dubbel preferent dus al en de jongsten zullen nog bijhalen. Op 6 mei 2011 exact op haar 24ste verjaardag werd haar laatste veulen geboren. In 2016 is Bionda op respectabele leeftijd overleden. Ze zal echter altijd bij ons in gedachten op stal aanwezig blijven.

Gigantje van de Meysberg

Geboren 1992 – Gestorven 2016
Gigantje was een merrie waar we ook heel trots op waren. Haar moeder Trijntje van Boeicop is 1 van de twee stammoeders van de stal. Helaas is Gigantje inmiddels overleden, maar van haar zijn er nog 4 generaties op stal via Madonna-Vicky-Aliscia en Eva. We vinden de stam van Trijntje onze sterkste foklijn. Zowel Trijntje als haar preferente dochter Gigantje hebben enorm gefokt. Gigantje is in 2016 overleden.

Cesilia van de Heuvelkamp

Geboren 1988
Toen Dre Haarselhorst, de overbuurman van Ruud van Raak, zijn shetlandponyfokkerij in het begin van de jaren 90 weer oppakte zocht hij goede mini’s. Ruud tipte voor hem Cesilia van de Heuvelkamp, een opvallende merrie van Jaap Westerlaken uit Giessen. Die ondanks de vaak matige keuringsconditie al een reservejeugdkampioenschap en dagkampioenschap in Giessen op haar naam had op driejarige leeftijd.
Ruud bracht haar altijd voor. Opa Toon van Raak en Dre gingen naar de merrie kijken en waren niet onder de indruk, dat kwam overigens vooral door haar zeer magere conditie. De beide heren dachten echter, het zal wel een goede zijn als Ruud het zegt en namen haar mee. Binnen de kortste keren werd ze ook in West Brabant minikampioen en kreeg ze eerste premies. Ze groeide uit tot een beste fokmerrie bovendien, met maar liefst twee eerste premie zonen in de dekdienst, waaronder de door ons zo geliefde Hairos van Stal Fortuna.

Syb van Stal Maruschka

Deze vosbonte zoon van Chris is een natuurtalent voor de kar. Syb liep een dijk van een IBOP met een A score als resultaat. Momenteel staat hij bij Michaela van Hemert.

Fieno van de Kersenhof

Deze prachtige zoon van Vieno is door ons voorgesteld op de hengstenkeuring. Wellicht op dat moment nog wat te jeugdig, maar hij groeide uit tot een prachtige pony. Fieno is als ruin verkocht voor het aangespannend werk. We hebben hem verkocht en we hopen hij zijn carrière voor de kar bij zijn nieuwe eigenaar verder uit zal bouwen.

Hairos van Stal Fortuna (Keur Preferent)

Geboren : 23-4-1993 – Overleden: 18-11-2014
Hairos van Stal Fortuna is een van de meest bijzondere pony’s geweest die onze stallen heeft bevolkt. De laatste tweederde van zijn 21 jarige leven was hij bij ons. Maar de band met deze kleine grote meneer begint al veel eerder.
Toen Dre Haarselhorst, de overbuurman van Ruud van Raak, zijn shetlandponyfokkerij in het begin van de jaren 90 weer oppakte zocht hij goede mini’s. Ruud tipte voor hem Cesilia van de Heuvelkamp, een opvallende merrie van Jaap Westerlaken uit Giessen. Die ondanks de vaak matige keuringsconditie al een reservejeugdkampioenschap en dagkampioenschap in Giessen op haar naam had op driejarige leeftijd.
Ruud bracht haar altijd voor. Opa Toon van Raak en Dre gingen naar de merrie kijken en waren niet onder de indruk, dat kwam overigens vooral door haar zeer magere conditie. De beide heren dachten echter, het zal wel een goede zijn als Ruud het zegt en namen haar mee. Binnen de kortste keren werd ze ook in West Brabant minikampioen en kreeg ze eerste premies. Ze groeide uit tot een beste fokmerrie bovendien, met maar liefst twee eerste premie zonen in de dekdienst. Hetzelfde duo opa Toon en Dre gingen op advies van Ruud ook op een dekhengst uit, Cuno van de Lindenhof. Het bleek niet eenvoudig deze van wijlen Herman Noeverman los te weken. Bijna een akkoord ging men toch zonder hengst de auto in. Noeverman zei morgen is hij niet meer voor jullie te koop en er werden toch maar zaken gedaan. En op 23 april 1993 was het dan zo ver uit de kruising van Cuno en Cesilia werd de kleine grote meneer geboren. Hij werd als veulen verkocht aan Gerrit Dingemans uit Zuilichem, de succesvolle opfokker, die wel wat in de hengst zag. Overigens kwam Hairos tijdens de evacuatie vanwege het zeer dreigende hoge water een jaar later nog weer even op stal bij de fokker.
Als driejarige lukte het inderdaad om Hairos als premiehengst direct goedgekeurd te krijgen. Hij behoorde toen tot de beteren, maar niet tot de besten. Toch zag de echte grootmeester Gerard Vaessen uit Neer wel iets in de hengst als opvolger op de bij hem zo succesvolle cracks Parlington Pimpernell en Vorden Buddleia en samen met de “toen nog” relatief onbekende Jan Bausch uit Ankeveen kochten ze de hengst.
Dat bleek al snel een gouden greep. Nog niet zo snel in de keuringsbaan, waar hij startte met een 3e premie in 1998. Echter snel doorduwend naar de top via een 2e premie in 1999 en een 1e premie in 2000. Maar al direct in de fokkerij. In zijn eerste vijf seizoenen legde hij op indrukwekkende wijze de grondslag voor de later zo succesvolle Ankeveen stal en wist hij ook in Neer bij Vaessen het nodige van waarde achter te laten. Zijn eerste jaargnang leverde al gelijk de toppers Miracle en Marita van Stal Ankeveen, veelvoudig 1e premie en kampioensmerries en zijn 2e jaargang was in de mannelijke lijnk wereldgeschiedenis met 4 zonen uit 1 jaargang goedgekeurd: Nagano, Nevada, New Hope en Now or Never van Stal Ankeveen. Inmiddels zijn Nagano en Nevada in het buitenland actief en New Hope en Now or Never hebben de fantastische fokgenen van pa geërfd. Uit de 3e jaargang de topmerries Odense en Orchidee en de hengst Orinoco en vervolgens uit jaargang 4 keuringstopper Primadonna van Stal Ankeveen en meervoudig hengstenmoeder en keuringstopper Pamela van de Rakketjes. De R-jaargang leverde ondermeer de toppers Royalty van Stal Ankeveen en Rambler Rose van Spuitjesdom.

Bavel
En in september 2000 was het dan zover: Hairos werd aangekocht door Wim Zegwaard (iov Ruud) en kwam bij Ruud en Andrea in Bavel op stal. Gerard Vaessen bracht hem persoonlijk en we herinneren het ons nog als de dag van gisteren. Toen Andrea met Vaessen in de wei ging kijken bleek ons mooie vosbonte veulen Parona verdwenen, ze is nooit meer teruggekomen en het was een van de naarste ervaringen. De komst van Hairos was echter een van de hoogtepunten. De hengst is altijd de favoriete hengst van Ruud geweest en zal dat ook altijd blijven. Hairos bleef zijn opgaande lijn vasthouden en kreeg ook in 2001 een 1e premie en kwam op kop te lopen op de hengstenkeuring, om in 2002 enorm toe te slaan. Ondanks de matige voortekenen, behoorlijk ziek geweest eind sept/begin oktober, kort ervoor onregelmatig, een kleine beschadiging in de manen, bleek januari 2002 in de nog zo illustere Brabanthallen “D-Day” voor de kleine meneer. Na zijn kopplaats werd hij minikampioen, overall kampioen en erekampioen op de hengstenkeuring. Zinderend spannend was het. Ria de Haas voor de hengst en Ruud ernaast hadden hun handen vol om hem in balans en met power de wereldtop te laten verslaan en het lukte. Wat een ontlading en vreugde gaf dat, omhelst door de pas 3-jarige Pablo liet hij zich in het rood wit blauw tooien. Gelukkig hebben we het op video, het was een van onze mooiste ervaringen ooit.
Ook in de fokkerij ging zijn succesreeks voort en hij dekte de eerste jaren in Bavel zeer veel merries, drie jaar stond hij in Bavel ter dekking, van 2001 tm 2003 en nog een keer in 2005. Bijna 80 nakomelingen werden uit de jaargangen S-T-U/V geregistreerd. Daarbij de hengst Sir Sint Clair van Kairos, succesvol in de fokkerij en een lange rij top en kampioensmerries. Onze eigen toppers Vicky van de Meysberg en Zoë van de Seringenhof zijn gelukkig nog bij ons op stal om de herinnering levend te houden. Vicky is de beste merrie die we ooit hadden en ook het meest succesvol, na vele kampioenschappen tot op de dag van vandaag elk jaar succesvol op de keuringen en in de fokkerij. Ook Zoë gefokt bij opa Jan groeide uit tot een kampioene. Maar ook cracks als Sundance of Dream Fields, Vaya van de Berkenhoeve, Unova van Stal de Bolberg, Silhouette of Duke Stable en Treasure van de Zwaluwhof groeiden uit tot 1e premie cracks. Daarnaast werden velen hele goede fokmerries zoals Twinkle van Kairos en Udette van stal de Bolberg.
In 2004 stond Hairos ter dekking bij Sjef Damen in Liessel, in 2006 bij Bart Bles in Baberich, in 2007 en 2008 bij Stal de Lagevoort in Liessel. In 2009 en 2010 bij Henk Vinke in Nunspeet en van 2011 t/m 2013 bij Walter van den Broek in Oud Gastel. In 2014 stond Hairos bij de familie Willems in Roderesch, waar hij op 18 november 2014 kwam te overlijden als gevolg van vet in het bloed.
I n totaal zijn 199 nakomelingen van Hairos geregistreerd en met de laatset Drentse jaargang zal dat zeker boven de 200 komen. Zowel dit jaar als volgend jaar komen nog zonen van Hairos op de keuring en in december 2015 is er dat 1 van onze fraaie Latoiska van de Meysberg en deze winter een vos van Sonja Kant uit de moederlijn van Hairos zelf.
We bewaren heel veel warme herinneringen aan onze kleine vriend. Hij heeft ons heel veel geven. Dank je Hairos, rest in peace.

Gigi van Stal de Toekomst

Geboren: 14-05-2013 – Overleden: 02-04-2014
Ons prachtige 2013 kampioensveulen uit de combinatie van Beloki van Stal Brammelo en onze Vicky. Een veelbelovend, supermooi meisje, waar we heel veel mee op hadden. Helaas troffen we haar op 3 april 2014 zomaar ineens dood aan in de stal. Wij én haar grootste fan Pia den Braver, zullen Gigi ontzettend missen.