Chris van de Provincialeweg KEUR

Bewezen hengst met topafstamming!
Kleur: Vos
Stokmaat : 99 cm
Geboren: 1988
Afstamming: Klik hier
Definitief goedgekeurd Predikaat: KEUR
Primering: 6 x 1e premie
Fokindex: 11.54 %
Dekgeld: niet beschikbaar meer voor derden gezien leeftijd

Algemeen – Loopbaan – Prestaties

Wij kochten Chris toen hij op de nakeuring in 1991 werd goedgekeurd. We weten het nog goed, op een spekgladde vloer in de Brabanthallen, maakte de hengst enorme indruk op Ruud en wijlen ome Toon en ze sloegen snel hun slag. Na Stanley van Stal Rodichem in 1981 en 1982 samen met Wim Pessers twee jaar gehad te hebben, eindelijk een eigen goedgekeurde hengst. Chris heeft ons veel gebracht en is onlosmakkelijk aan onze stal, huis en succes gebonden. Hij moet rond het huis lopen, als hij te ver weg is dan krijgt hij heimwee. Vandaar dat we besloten hebben dat hij vanaf 2013 definitief zijn oude dag op het erf mag slijten. Chris behaalde 6 eerste premies en liep op kop op de hengstenkeuring en op de 1ste Internationale Keuring in Ermelo. Hij kreeg een ibop-A en werd Keur. Hij was, net als Vieno vele jaren later, de voshengst in zijn tijd en heeft zich tot op de dag van vandaag gehandhaafd. Hij maakte ook furore in het vererven van menpony’s vanwege het doorzettingsvermogen en de werklust kwamen er hele vierspannen Chrisjes. Chris komt uit een fenomenaal ouderpaar, Kismet van Bunswaard zijn vader is de meest invloedrijke vos ooit en mama Ruth van Stal het hurkske komt uit de ongeëvenaarde stam van Wim van der Heijden.

Nafok

Chris heeft best gefokt. Zijn 198 geregistreerde nakomelingen leverde hem een index van 11.54 op. Hoog voor een hengst in zijn maat en kleur en met deze aantallen van veelal toch veel mindere merries, die hij dekte in de jaren 90. Hij bracht drie goedgekeurde zonen. Daarbij was Jannique van Stal Maruschka een absolute uitblinker met een topindex, een 1e premie en het KEUR predikaat. De beide andere zonen waren ook toppers. Zo werd de kleinemaats vosbonte Miquel van Stal Maruschka met een 1e premie op kop geplaatst op de hengstenkeuring en heeft ook de schitterende vos Gerrit van het Tunneltje, door ons opgefokt, destijds indruk gemaakt als 2e van de nieuwe jaargang.

In de vrouwelijke nafok deed Chris het voortreffelijk, hij bleef al die jaren aan de top in het moeilijke segment van de grotemaats vossen. Hij stond lang bij ons zelf ter dekking, vanaf zijn goedkeuring in 1991 tot en met 2006, 16 jaar lang en sinds is hij weer terug van 6 jaar weg geweest via Geurt van den Brink (2007); Ciska Koomen (2008 en 2009); Kind. Van Remunt (2010), Ariane Prophetius (2011) en Alma Wilbrink (2012). Uit zijn periode bij ons kamen al vele 1e premie dochters. Zijn eerste jaargang van zeer beperkte omvang leverde al een goedgekeurde hengst en 2 preferente dochters Gigantje van de Meysberg en Griselda van het Schuttershof. Gigantje groeide uit tot 1e premie topfokmerrie. Uit de 2e jaargang kwam de 1e premie topper Hanuschka van de Meysberg, nummer 1 ook op de Manifestatie in Ermelo. Zijn 3e jaargang was een absolute topjaargang met een goedgekeurde zoon en 3 eerste premie dochters. Daarbij de meervoudig kampioene en erekampioene Ilona van het Tunneltje en ook de zeer succesvolle Irona van Stal de Toekomst en Ilona van de Kraaijenberg. Ook latere jaargangen leverde regelmatig toppers op zoals de fraaie vosbonte 1e premie crack Samira van Stal Gyant en de zwarte 1e premie kroonmerrie Mirna van Stal het Zonneke en de ABOP-A merries Caya en Deedee van stal Denci. Deedee kreeg een 1ste premie in 2017. Ook op latere leeftijd was Chris weer erg populair, zo dekte hij in 2016 en 2017 elk jaar 8 merries waarvan 7 van buitenaf. Bovendien gaf hij in 2015 en 2016 een aantal zeer succesvolle vosdochters. Daarvan werd de fraaie Jira van Stal de Toekomst in 2018 zelfs uitgeroepen tot dag-en en erekampioene van Hoornaar, ze kreeg een 1ste premie en is bovendien ook nog eens nationaal als tweede geplaatst in Lunteren in het zwarte geweld bij de driejarige grote maat. In Lunteren 2018 was bovendien de eerste premie dochter van Chris: Deedee van Stal Denci de winnaar van de rijcompetitite Dus de nafok van Chris staat nog altijd aan de top. In 2021 behaalde zijn 3-jarige middenmaat dochter Mijntje van d’Eul het maatkampioenschap in Zeeland en verdiende daarmee een Lunteren-ticket.

Chris geniet van zijn pensioen, in 2020 en 2021 lukt het niet meer om merries dragend te krijgen. In totaal zijn 198 nakomelingen geregistreerd.

Enkele kinderen van Chris: