Historie

Historie – History

Op deze pagina vind je pony’s die niet meer op onze stal wonen, maar verkocht zijn of overleden zijn. Het overzicht is niet volledig maar bevat de belangrijkste ponies.

Maruschka P. v. Stal de Toekomst 

Klik hier voor haar eigen pagina.

Vicky van de Mesysberg

Klik hier voor haar eigen pagina.

Cherieke van Stal de Noorderkempen

Klik hier voor haar eigen pagina.

Fanny

Klik hier voor haar eigen pagina.

 

J’Adore van Stal Dito

Klik hier voor haar eigen pagina.

Donja van de Meysberg

Klik hier voor eigen Pagina

Erona van stal de toekomst 

Erona is geboren op 6 mei 2011 en was de laatste dochter van Bionda, ze ois geboren op haar verjaardag en won als veulen al haar klasse. Deze schitterende vosdochter van Vieno komt uit het voor ons ideale ouderpaar en ze groeide uit tot een beste 1ste premie merrie. Helaas is ze in 2018 samen met haar merrieveulen van Chris vroegtijdig overleden.  

Klik hier voor haar eigen pagina.

Haira van de Kersenhof

Haira is drie jaar bij ons geweest, ze heeft alle jeugdpremies bij ons gehaald en een 2e premie in 2017. Ze kreeg in 2017 ook haar eerste veulen, de voshnegst Loyd. We hebben haar vanwege aanfok verkocht aan de Familie Temmink in Overijssel op de Select Sale.

 

Klik hier voor haar eigen pagina.

Madonna van de Meysberg (KROON PREFERENT)

Madonna is 20 jaar bij ons geweest en heeft onze minitak groot gemaakt, eerst door

haar eigen prestaties en later door die van haar kinderen waaronder veelvoudig kampioen

Vicky. Op 1 februari 2019 is ze overleden.

 

 

Klik hier voor haar eigen pagina.

Zoë van de Seringenhof (KROON) 

Zoë van de Seringenhof is door opa Jan gefokt en heeft 11 jaar op

onze stal haar diensten bewezen. Ze werd kleinemaats kampioen

en fokte vele premieveulens. In spetember 2017 is ze over gegaan

in handen van Bert Knaben uit Didam.

 

Klik hier voor haar eigen pagina.Bionda van Stal de Toekomst (dubbel preferent)

Geboren 1987 - Gestorven 2016

Ze is de meest bijzondere…. meest dierbare merrie van onze stal in al die jaren fokkerij…
Bionda werd op 6 mei  1987 geboren toen Ruud 20 jaar was uit zijn eerste eigen fokmerrie Petra van de Römer en de hengst Richard van Empel, die zo belangrijk is geweest voor onze fokstal. Bionda was gelijk een zeer mooi veulen en een succesvolle pony. Ze behaalde al haar jeugdpremies en liep heel vaak op kop, vanaf haar 1 jaar eigenlijk elk jaar. Ze kreeg 4 keer achter elkaar een 1ste premie en werd gemakkelijk kroon. Pas als 15-jarige behaalde ze haar 1ste kampioenschap op de Dag voor Mens en Dier in Dordrecht. Bionda is een chique merrie met heel veel betekenis voor de stal. Ze bracht 16 veulens, samen goed voor 54 punten, dubbel preferent dus al en de jongsten zullen nog bijhalen. Op 6 mei 2011 exact op haar 24ste verjaardag werd haar laatste veulen geboren. In 2016 is Bionda op respectabele leeftijd overleden. Ze zal echter altijd bij ons in gedachten op stal aanwezig blijven. Klik hier voor haar eigen pagina.

Gigantje van de Meysberg

Geboren 1992 - Gestorven 2016

Gigantje was een merrie waar we ook heel trots op waren. Haar moeder Trijntje van Boeicop is 1 van de twee stammoeders van de stal. Helaas is Gigantje inmiddels overleden, maar van haar zijn er nog 4 generaties op stal via Madonna-Vicky-Aliscia en Eva. We vinden de stam van Trijntje onze sterkste foklijn. Zowel Trijntje als haar preferente dochter Gigantje hebben enorm gefokt. Gigantje is in 2016 overleden. Klik hier voor haar eigen pagina.

Cesilia van de Heuvelkamp
Geboren 1988

Toen Dre Haarselhorst, de overbuurman van Ruud van Raak, zijn shetlandponyfokkerij in het begin van de jaren 90 weer oppakte zocht hij goede mini’s. Ruud tipte voor hem Cesilia van de Heuvelkamp, een opvallende merrie van Jaap Westerlaken uit Giessen. Die ondanks de vaak matige keuringsconditie al een reservejeugdkampioenschap en dagkampioenschap in Giessen op haar naam had op driejarige leeftijd. 
Ruud bracht haar altijd voor. Opa Toon van Raak en Dre gingen naar de merrie kijken en waren niet onder de indruk, dat kwam overigens vooral door haar zeer magere conditie. De beide heren dachten echter, het zal wel een goede zijn als Ruud het zegt en namen haar mee. Binnen de kortste keren werd ze ook in West Brabant minikampioen en kreeg ze eerste premies. Ze groeide uit tot een beste fokmerrie bovendien, met maar liefst twee eerste premie zonen in de dekdienst, waaronder de door ons zo geliefde Hairos van Stal Fortuna. Klik hier voor de eigen pagina van Cesilia

Syb van Stal Maruschka

Deze vosbonte zoon van Chris is een natuurtalent voor de kar. Syb liep een dijk van een IBOP met een A score als resultaat. Momenteel staat hij bij Michaela van Hemert.

Fieno van de Kersenhof

Deze prachtige zoon van Vieno is door ons voorgesteld op de hengstenkeuring. Wellicht op dat moment nog wat te jeugdig, maar hij groeide uit tot een prachtige pony. Fieno is als ruin verkocht voor het aangespannend werk. We hebben hem verkocht en we hopen hij zijn carrière voor de kar bij zijn nieuwe eigenaar verder uit zal bouwen.

Jivaro van de Kersenhof

Geboren 16-04-2015 – gestorven 17-04-2015

Helaas moesten we al kort na de geboorte afscheid nemen van de prachtige voszoon van Cherieke, Jivaro van de Kersenhof. Zo zonde als een nieuw leven zo abrupt stopt. Dag mooi ventje.

Hairos van Stal Fortuna (Keur Preferent)  

Geboren : 23-4-1993 – Overleden: 18-11-2014

Hairos van Stal Fortuna is een van de meest bijzondere pony’s geweest die onze stallen heeft bevolkt. De laatste tweederde van zijn 21 jarige leven was hij bij ons. Maar de band met deze kleine grote meneer begint al veel eerder.
Toen Dre Haarselhorst, de overbuurman van Ruud van Raak, zijn shetlandponyfokkerij in het begin van de jaren 90 weer oppakte zocht hij goede mini’s. Ruud tipte voor hem Cesilia van de Heuvelkamp, een opvallende merrie van Jaap Westerlaken uit Giessen. Die ondanks de vaak matige keuringsconditie al een reservejeugdkampioenschap en dagkampioenschap in Giessen op haar naam had op driejarige leeftijd.
Ruud bracht haar altijd voor. Opa Toon van Raak en Dre gingen naar de merrie kijken en waren niet onder de indruk, dat kwam overigens vooral door haar zeer magere conditie. De beide heren dachten echter, het zal wel een goede zijn als Ruud het zegt en namen haar mee. Binnen de kortste keren werd ze ook in West Brabant minikampioen en kreeg ze eerste premies. Ze groeide uit tot een beste fokmerrie bovendien, met maar liefst twee eerste premie zonen in de dekdienst. Hetzelfde duo opa Toon en Dre gingen op advies van Ruud ook op een dekhengst uit, Cuno van de Lindenhof. Het bleek niet eenvoudig deze van wijlen Herman Noeverman los te weken. Bijna een akkoord ging men toch zonder hengst de auto in. Noeverman zei morgen is hij niet meer voor jullie te koop en er werden toch maar zaken gedaan. En op 23 april 1993 was het dan zo ver uit de kruising van Cuno en Cesilia werd de kleine grote meneer geboren. Hij werd als veulen verkocht aan Gerrit Dingemans uit Zuilichem, de succesvolle opfokker, die wel wat in de hengst zag. Overigens kwam Hairos tijdens de evacuatie vanwege het zeer dreigende hoge water een jaar later nog weer even op stal bij de fokker.

Als driejarige lukte het inderdaad om Hairos als premiehengst direct goedgekeurd te krijgen. Hij behoorde toen tot de beteren, maar niet tot de besten. Toch zag de echte grootmeester Gerard Vaessen uit Neer wel iets in de hengst als opvolger op de bij hem zo succesvolle cracks Parlington Pimpernell en Vorden Buddleia en samen met de “toen nog” relatief onbekende Jan Bausch uit Ankeveen kochten ze de hengst.
Dat bleek al snel een gouden greep. Nog niet zo snel in de keuringsbaan, waar hij startte met een 3e premie in 1998. Echter snel doorduwend naar de top via een 2e premie in 1999 en een 1e premie in 2000. Maar al direct in de fokkerij. In zijn eerste vijf seizoenen legde hij op indrukwekkende wijze de grondslag voor de later zo succesvolle Ankeveen stal en wist hij ook in Neer bij Vaessen het nodige van waarde achter te laten. Zijn eerste jaargnang leverde al gelijk de toppers Miracle en Marita van Stal Ankeveen, veelvoudig 1e premie en kampioensmerries en zijn 2e jaargang was in de mannelijke lijnk wereldgeschiedenis met 4 zonen uit 1 jaargang goedgekeurd: Nagano, Nevada, New Hope en Now or Never van Stal Ankeveen. Inmiddels zijn Nagano en Nevada in het buitenland actief en New Hope en Now or Never hebben de fantastische fokgenen van pa geërfd. Uit de 3e jaargang de topmerries Odense en Orchidee en de hengst Orinoco en vervolgens uit jaargang 4 keuringstopper Primadonna van Stal Ankeveen en meervoudig hengstenmoeder en keuringstopper Pamela van de Rakketjes. De R-jaargang leverde ondermeer de toppers Royalty van Stal Ankeveen en Rambler Rose van Spuitjesdom.

Bavel
En in september 2000 was het dan zover: Hairos werd aangekocht door Wim Zegwaard (iov Ruud) en kwam bij Ruud en Andrea in Bavel op stal. Gerard Vaessen bracht hem persoonlijk en we herinneren het ons nog als de dag van gisteren. Toen Andrea met Vaessen in de wei ging kijken bleek ons mooie vosbonte veulen Parona verdwenen, ze is nooit meer teruggekomen en het was een van de naarste ervaringen. De komst van Hairos was echter een van de hoogtepunten. De hengst is altijd de favoriete hengst van Ruud geweest en zal dat ook altijd blijven. Hairos bleef zijn opgaande lijn vasthouden en kreeg ook in 2001 een 1e premie en kwam op kop te lopen op de hengstenkeuring, om in 2002 enorm toe te slaan. Ondanks de matige voortekenen, behoorlijk ziek geweest eind sept/begin oktober, kort ervoor onregelmatig, een kleine beschadiging in de manen, bleek januari 2002 in de nog zo illustere Brabanthallen “D-Day” voor de kleine meneer. Na zijn kopplaats werd hij minikampioen, overall kampioen en erekampioen op de hengstenkeuring. Zinderend spannend was het. Ria de Haas voor de hengst en Ruud ernaast hadden hun handen vol om hem in balans en met power de wereldtop te laten verslaan en het lukte. Wat een ontlading en vreugde gaf dat, omhelst door de pas 3-jarige Pablo liet hij zich in het rood wit blauw tooien. Gelukkig hebben we het op video, het was een van onze mooiste ervaringen ooit.
Ook in de fokkerij ging zijn succesreeks voort en hij dekte de eerste jaren in Bavel zeer veel merries, drie jaar stond hij in Bavel ter dekking, van 2001 tm 2003 en nog een keer in 2005. Bijna 80 nakomelingen werden uit de jaargangen S-T-U/V geregistreerd. Daarbij de hengst Sir Sint Clair van Kairos, succesvol in de fokkerij en een lange rij top en kampioensmerries. Onze eigen toppers Vicky van de Meysberg en Zoë van de Seringenhof zijn gelukkig nog bij ons op stal om de herinnering levend te houden. Vicky is de beste merrie die we ooit hadden en ook het meest succesvol, na vele kampioenschappen tot op de dag van vandaag elk jaar succesvol op de keuringen en in de fokkerij. Ook Zoë gefokt bij opa Jan groeide uit tot een kampioene. Maar ook cracks als Sundance of Dream Fields, Vaya van de Berkenhoeve, Unova van Stal de Bolberg, Silhouette of Duke Stable en Treasure van de Zwaluwhof groeiden uit tot 1e premie cracks. Daarnaast werden velen hele goede fokmerries zoals Twinkle van Kairos en Udette van stal de Bolberg.
In 2004 stond Hairos ter dekking bij Sjef Damen in Liessel, in 2006 bij Bart Bles in Baberich, in 2007 en 2008 bij Stal de Lagevoort in Liessel. In 2009 en 2010 bij Henk Vinke in Nunspeet en van 2011 t/m 2013 bij Walter van den Broek in Oud Gastel. In 2014 stond Hairos bij de familie Willems in Roderesch, waar hij op 18 november 2014 kwam te overlijden als gevolg van vet in het bloed.
I n totaal zijn 199 nakomelingen van Hairos geregistreerd en met de laatset Drentse jaargang zal dat zeker boven de 200 komen. Zowel dit jaar als volgend jaar komen nog zonen van Hairos op de keuring en in december 2015 is er dat 1 van onze fraaie Latoiska van de Meysberg en deze winter een vos van Sonja Kant uit de moederlijn van Hairos zelf.
We bewaren heel veel warme herinneringen aan onze kleine vriend. Hij heeft ons heel veel geven. Dankje Hairos, rest in peace.

Gigi van Stal de Toekomst

Geboren: 14-05-2013 - Overleden: 02-04-2014

Ons prachtige 2013 kampioensveulen uit de combinatie van Beloki van Stal Brammelo en onze VickyEen veelbelovend, supermooi meisje, waar we heel veel mee op hadden. Helaas troffen we haar op 3 april 2014 zomaar ineens dood aan in de stal. Wij én haar grootste fan Pia den Braver, zullen Gigi ontzettend missen. 

Heraut van de Meysberg

Geboren: 23-04-2014 – Overleden: juni 2014

Veels te jong, zo’n 6 weken na zijn geboorte, hebben we helaas afscheid van ons palomino hengstveulentje Heraut moeten nemen. Ontzettend zonde van dit mooie ventje. Zoon van Donja II en Beloki v. Stal Brammelo. Rust zacht lief kereltje.

Henrico van Stal ’t Haasje

Geboren: 13-04-2014 - Overleden: 7 juni 2014

Wat een pech. Dit prachtige palominokereltje, zoon van onze Carona en Beloki v. Stal Brammelo, vonden we 7 juni zomaar ineens dood in het land. Geen idee wat er gebeurd is… Zo ontzettend jammer van dit veelbelovende ventje. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑